August 8, 2022

thepumpingchicago

World for Home.

West Vancouver dwelling renovation achieves breathtaking success

If there is one characteristic that captures the intention of this leading-to-bottom renovation of a West Vancouver property, it is the entrance doorway. When modest, dated and normal, now the entryway is remarkable and spectacular, lets in extra gentle and sets the tone for an up to date interior that satisfies the desires of a fast paced, modern day family members of 4.



a kitchen with a lamp on a table: Interior designer Jamie Banfield created a focal point at the centre of the home by adding a custom canopy directly above the kitchen island.


© Delivered by Vancouver Sun
Inside designer Jamie Banfield made a focal level at the centre of the dwelling by including a customized canopy immediately earlier mentioned the kitchen island.

Initially created in the early 1990s, the three-degree residence was in the great location for the family members with the little ones happily settled into close by educational facilities and sporting activities activities, but the structure did not enhance the family’s life style – the teenagers needed a lot more area to dangle out with teammates and pals although the adults found the dwelling and entertaining house wasn’t nicely built.

“The dwelling faces east-west, so it acquired the morning gentle, but due to the fact of the [interior] partitions, the darker floors and dim granite, I always uncovered it pretty darkish,” suggests the homeowner.



a living room filled with furniture and a fire place:  Wood panelling was added above the fireplace with cabinetry on either side to create a symmetrical look.


© Janis Nicolay
Wood panelling was included earlier mentioned the fire with cabinetry on possibly facet to develop a symmetrical glimpse.

Creating an open-strategy most important ground was a top rated priority for the loved ones, claims Jamie Banfield, principal designer at Jamie Banfield Style , who was referred to the house owners by contractor CCI Renovations . By relocating an office environment and incorporating that area into the kitchen area – coupled with opening existing walls that divided the dwelling space, kitchen area and eating room – Banfield made a spacious good space to superior suit the family’s desires.

The once U-formed kitchen is now at the coronary heart of the key degree with the eight ft by 4 toes island built as the hub of the house the place family and good friends get every single day and is best for entertaining too.

But the island is a standout for much more than its size. When Banfield discussed choices to distinction the island with the white modified Shaker panelled cabinetry on the perimeter of the kitchen, the homeowners’ teenage daughter recommended black.

“It’s not the least complicated colour to continue to keep cleanse, but the young children in the residence are older, so we could pull it off,” he says, noting the island is the same colour as the new entrance doorway, Benjamin Moore’s Black Jack .



a double sink and large mirror:  Interior designer Jamie Banfield created the spa-look the homeowners craved in the master ensuite with a rich grey vanity with double sinks and a freestanding Kallista tub.


© Janis Nicolay
Inside designer Jamie Banfield produced the spa-appear the home owners craved in the grasp ensuite with a prosperous grey vainness with double sinks and a freestanding Kallista tub.

Nonetheless, the suggestion is an example of collaboration among home owners and inside designers, states Banfield.

“It’s the inside designer’s position to pull out as considerably info as probable and then nurture and use it in the greatest doable way for the duration of the style and design procedure.”

It can be tough to develop focal points in excellent rooms, suggests Banfield, describing the selection to build the custom cover specifically over the kitchen island .

“The strategy for the canopy was to insert a centrepiece, a lot like you would include an place rug to a floor, to define the place,” he claims.

Although the canopy serves its focus-grabbing key purpose, it also connects other design and style aspects in the enlarged room. The ceiling fixture is designed from the very same wooden as the cabinets that flank the hearth and the open shelving in the kitchen area, though the a few 18-inch antique-nickel pendants (from the Thomas O’Brien Goodman selection by Visible Comfort) add a different finish to the blend of metals in the house alongside the black hardware, stainless metal sink and appliances and polished nickel faucets.



a table that has a sink and a mirror:  Wall-mounted faucets by Kallista save countertop space in the bathroom and add to the sophisticated esthetic.


© Janis Nicolay
Wall-mounted faucets by Kallista help you save countertop room in the toilet and add to the advanced esthetic.

“In a terrific area, you don’t require anything to match, but they do want to be linked, to be section of a spouse and children of colours and finishes,” claims Banfield.

Online video: Ending your basement with North Ridge Renovations (Worldwide Information)

Finishing your basement with North Ridge Renovations

UP NEXT

UP Next

With that in head, the black trim around the marble fireplace encompass connects with the island cabinetry, whilst the stone relates to the Caesarstone Frosty Carrina countertop.

One particular of the other renovations that contributed to the now lighter inside is the new folding door to the yard. The approximately 10-foot-wide door can make the backyard extra obtainable and allows in plenty of light-weight, states the home-owner.

Banfield notes that though the floor system was reconfigured, he experienced to retain some capabilities, this sort of as the fire.

“We experienced to function with what we experienced, we could not change the size and depth of the current hearth insert, but we preferred to create a very long, linear seem,” he says.

Incorporating to the obstacle was positioning the Television set higher than the fireplace and making certain it would not be impacted by warmth.

The solution is wooden panelling over the fire, supplying the effect of pulling ahead the insert – in truth, it remained in which it was – and then developing cabinetry on possibly side to develop a symmetrical seem.

The panelling is horizontal to mimic the condition of the hearth, and the elongated glance is additional improved by including the 78-inch-very long black body all-around the Calacatta marble encompass, he says.

Banfield and the home owner selected the marble slab at C+S Tile in Burnaby.



a wooden table:  Each of the three upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s bathroom features marble-look porcelain wall tiles that contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the floor.


© Janis Nicolay
Every single of the 3 upstairs bedrooms has an ensuite toilet. The teenage daughter’s rest room capabilities marble-glance porcelain wall tiles that distinction with Eros Gray Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone sample on the floor.

“We could have lower out the centre of the slab, but because warmth can possibly crack stone, we reduce the four sides – vein matching on the diagonal at the major corners – so that the joints could operate as enlargement seams,” he adds.

Even though the modifications to the main degree were substantial, the 4-bed room second storey was also totally reworked. By cutting down the range of bedrooms to 3, he maximized the added space to layout an ensuite rest room for every single home and relocated the laundry home from the key level.

“A whole lot of men and women believe that lowering the variety of bedrooms is a no-no mainly because of resale, but in this scenario, introducing a stroll-in rest room for just about every bedroom is probably a lot more useful,” says Banfield.

There is a guest area in the basement the place another bedroom has been repurposed for an workplace, even now leaving the house with four working bedrooms.

In the grasp ensuite , a abundant gray vanity with double sinks anchors the principal wall alongside the duration of the bathroom, although mirrors mirror light from the window on the reverse wall previously mentioned the freestanding Kallista tub.

To develop the spa-look the house owners wished Banfield layered finishes, with 24- by 24-inch flooring tiles, 12- by 24-inch wall tiles and a hexagon mosaic for the shower floor and specialized niche – all Calacatta Gold marble.

The wall mount basin established faucets by Kallista provides an previous-world luxe truly feel to the room. Whilst Banfield says it’s “twice the do the job and double the price” to put in wall-mounted faucets, it saves countertop space and provides to the refined esthetic in the bathroom.



a kitchen with a sink and a counter in a room:  A multi-purpose mudroom meets the needs of a busy, modern family of four.


© Janis Nicolay
A multi-intent mudroom fulfills the wants of a occupied, modern-day family of 4.

Although the householders welcomed enter from their teenage son and daughter, they wanted the finishes in the new bathrooms to be pretty neutral and timeless.

Other than requesting a Bluetooth showerhead, the family’s teenage son was pleased to depart the specifics to Banfield and his mothers and fathers. Banfield specified a Moxie by Kohler showerhead, and the relaxation of the house is a simple and clear layout showcasing elongated white subway-design tiles for the walls and black tile for the constructed-in shower nook that enhances the black floor tile.

The teenage daughter had a lot more enter for her stroll-in bathroom, which is light and brilliant with a a little bit shabby chic esthetic, claims Banfield. Marble-appear porcelain wall tiles distinction with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the ground, even though the wood self-importance with a white countertop enhances the ethereal atmosphere in the place.

To full the major-to-bottom renovation , the basement gained its good share of focus and was updated to incorporate a fitness center, household office and social room for the youngsters to welcome friends.

“The health club has been really excellent all through the pandemic, offering us a space to exercise at dwelling,” notes the property owner.

Associated