August 8, 2022

thepumpingchicago

World for Home.

West Vancouver household renovation achieves amazing results

If there’s one characteristic that captures the intention of this best-to-base renovation of a West Vancouver home, it is the entrance doorway. As soon as modest, dated and regular, now the entryway is extraordinary and remarkable, allows in extra light-weight and sets the tone for an current inside that meets the demands of a hectic, contemporary family of four.



a kitchen with a lamp on a table: Interior designer Jamie Banfield created a focal point at the centre of the home by adding a custom canopy directly above the kitchen island.


© Supplied by Vancouver Sunshine
Inside designer Jamie Banfield produced a focal place at the centre of the dwelling by incorporating a tailor made cover instantly over the kitchen island.

At first crafted in the early 1990s, the a few-stage property was in the fantastic site for the loved ones with the little ones happily settled into close by educational facilities and sporting activities things to do, but the structure did not enhance the family’s way of life – the young people desired additional room to dangle out with teammates and friends even though the older people uncovered the residing and entertaining house wasn’t nicely built.

“The property faces east-west, so it got the early morning light, but for the reason that of the [interior] partitions, the darker floors and dark granite, I usually found it extremely darkish,” says the property owner.



a living room filled with furniture and a fire place:  Wood panelling was added above the fireplace with cabinetry on either side to create a symmetrical look.


© Janis Nicolay
Wood panelling was additional earlier mentioned the hearth with cabinetry on either side to develop a symmetrical look.

Building an open up-approach major flooring was a prime priority for the spouse and children, claims Jamie Banfield, principal designer at Jamie Banfield Design and style , who was referred to the home owners by contractor CCI Renovations . By relocating an office environment and incorporating that area into the kitchen area – coupled with opening current partitions that divided the residing home, kitchen and dining place – Banfield created a spacious wonderful area to better fit the family’s requires.

The after U-shaped kitchen area is now at the heart of the main degree with the 8 feet by four toes island intended as the hub of the household wherever relatives and good friends gather just about every day and is great for entertaining way too.

But the island is a standout for extra than its size. When Banfield discussed possibilities to contrast the island with the white modified Shaker panelled cabinetry on the perimeter of the kitchen, the homeowners’ teenage daughter instructed black.

“It’s not the most straightforward color to retain clear, but the young ones in the home are more mature, so we could pull it off,” he claims, noting the island is the same color as the new front door, Benjamin Moore’s Black Jack .



a double sink and large mirror:  Interior designer Jamie Banfield created the spa-look the homeowners craved in the master ensuite with a rich grey vanity with double sinks and a freestanding Kallista tub.


© Janis Nicolay
Inside designer Jamie Banfield designed the spa-glimpse the householders craved in the master ensuite with a abundant grey self-importance with double sinks and a freestanding Kallista tub.

Even so, the suggestion is an example of collaboration concerning owners and inside designers, states Banfield.

“It’s the inside designer’s job to pull out as significantly information and facts as attainable and then nurture and use it in the ideal doable way all through the design and style procedure.”

It can be challenging to build focal points in wonderful rooms, suggests Banfield, conveying the choice to produce the custom cover straight previously mentioned the kitchen area island .

“The thought for the cover was to increase a centrepiece, significantly like you would incorporate an spot rug to a floor, to outline the place,” he suggests.

Even though the cover serves its attention-grabbing major function, it also connects other structure elements in the enlarged space. The ceiling fixture is created from the exact wood as the cupboards that flank the fire and the open shelving in the kitchen, whilst the 3 18-inch antique-nickel pendants (from the Thomas O’Brien Goodman assortment by Visible Comfort) incorporate one more end to the combine of metals in the house alongside the black components, stainless steel sink and appliances and polished nickel taps.



a table that has a sink and a mirror:  Wall-mounted faucets by Kallista save countertop space in the bathroom and add to the sophisticated esthetic.


© Janis Nicolay
Wall-mounted faucets by Kallista preserve countertop room in the lavatory and add to the refined esthetic.

“In a fantastic room, you really don’t want every little thing to match, but they do need to be related, to be component of a family members of colors and finishes,” suggests Banfield.

Video: Finishing your basement with North Ridge Renovations (International News)

Ending your basement with North Ridge Renovations

UP NEXT

UP Upcoming

With that in mind, the black trim all-around the marble fireplace encompass connects with the island cabinetry, though the stone relates to the Caesarstone Frosty Carrina countertop.

One particular of the other renovations that contributed to the now lighter inside is the new folding door to the yard. The virtually 10-foot-broad doorway will make the backyard a lot more available and lets in loads of light-weight, suggests the home-owner.

Banfield notes that although the flooring system was reconfigured, he experienced to keep some capabilities, this sort of as the hearth.

“We had to work with what we had, we couldn’t transform the dimension and depth of the existing hearth insert, but we wanted to build a very long, linear glance,” he suggests.

Incorporating to the challenge was putting the Tv over the fire and making certain it would not be impacted by heat.

The solution is wood panelling earlier mentioned the fire, providing the impact of pulling forward the insert – in point, it remained in which it was – and then planning cabinetry on both side to make a symmetrical look.

The panelling is horizontal to mimic the form of the fire, and the elongated glimpse is additional increased by incorporating the 78-inch-prolonged black body all-around the Calacatta marble encompass, he states.

Banfield and the home owner selected the marble slab at C+S Tile in Burnaby.



a wooden table:  Each of the three upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s bathroom features marble-look porcelain wall tiles that contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the floor.


© Janis Nicolay
Each individual of the 3 upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s lavatory features marble-look porcelain wall tiles that distinction with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone sample on the ground.

“We could have cut out the centre of the slab, but since warmth can possibly crack stone, we slice the 4 sides – vein matching on the diagonal at the prime corners – so that the joints could perform as expansion seams,” he adds.

When the alterations to the major degree ended up considerable, the 4-bedroom second storey was also totally reworked. By lowering the range of bedrooms to three, he maximized the excess room to style and design an ensuite rest room for every single place and relocated the laundry place from the most important level.

“A ton of folks believe that lowering the variety of bedrooms is a no-no simply because of resale, but in this scenario, incorporating a stroll-in toilet for just about every bedroom is likely additional precious,” suggests Banfield.

There is a visitor space in the basement exactly where an additional bedroom has been repurposed for an business office, nevertheless leaving the home with four working bedrooms.

In the grasp ensuite , a abundant grey vainness with double sinks anchors the principal wall along the length of the rest room, when mirrors reflect light from the window on the reverse wall previously mentioned the freestanding Kallista tub.

To create the spa-search the homeowners required Banfield layered finishes, with 24- by 24-inch flooring tiles, 12- by 24-inch wall tiles and a hexagon mosaic for the shower ground and area of interest – all Calacatta Gold marble.

The wall mount basin established faucets by Kallista provides an previous-world luxe come to feel to the place. When Banfield says it’s “twice the perform and double the price” to install wall-mounted taps, it saves countertop space and provides to the subtle esthetic in the lavatory.



a kitchen with a sink and a counter in a room:  A multi-purpose mudroom meets the needs of a busy, modern family of four.


© Janis Nicolay
A multi-goal mudroom fulfills the demands of a chaotic, contemporary spouse and children of 4.

Even though the owners welcomed input from their teenage son and daughter, they preferred the finishes in the new bogs to be relatively neutral and timeless.

Other than requesting a Bluetooth showerhead, the family’s teenage son was content to depart the details to Banfield and his mothers and fathers. Banfield specified a Moxie by Kohler showerhead, and the rest of the house is a very simple and clean design that includes elongated white subway-design and style tiles for the partitions and black tile for the crafted-in shower nook that complements the black floor tile.

The teenage daughter had a lot more enter for her walk-in toilet, which is light-weight and dazzling with a slightly shabby chic esthetic, says Banfield. Marble-glance porcelain wall tiles contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone sample on the flooring, whilst the wooden self-importance with a white countertop improves the ethereal atmosphere in the space.

To complete the leading-to-base renovation , the basement gained its truthful share of awareness and was updated to incorporate a gymnasium, home office environment and social space for the teenagers to welcome good friends.

“The fitness center has been seriously fantastic through the pandemic, giving us a room to exercise routine at house,” notes the home owner.

Connected